Elektrochemiczne podejście do jakościowej i ilościowej analizy hordeniny na zelektryfikowanej granicy fazowej ciecz-ciecz

W czasopiśmie „Food Chemistry” opublikowano artykuł pt. „Determination of hordenine in beer samples and bodybuilding supplement at the electrified liquid-liquid interface” autorstwa naukowców z Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.
Publikacja powstała w ramach współpracy członków grupy badawczej Electrochemistry@Soft Interfaces Team UŁ, dr. Konrada Rudnickiego, Emilii Powałki, Karoliny Marciniak, dr. Mohammada Rizwana i dr. hab. Łukasza Półtoraka, prof. UŁ, z Pawłem Stelmaszczykiem i dr hab. Renatą Wietechą-Posłuszny, prof. UJ, z Zespołu Analiz Sądowych i Klinicznych Wydziału Chemii UJ.
W artykule przedstawiono elektrochemiczne podejście do jakościowej i ilościowej analizy hordeniny (związku organicznego z grupy alkaloidów fenyloetyloaminowych, który produkowany jest przez wiele gatunków roślin) na zelektryfikowanej granicy fazowej ciecz-ciecz. W tym celu zastosowano woltamperometrię transferu jonów jako technikę elektroanalityczną. Na podstawie uzyskanych wyników wyznaczono kluczowe parametry fizykochemiczne, takie jak formalny potencjał Galvaniego reakcji transferu jonów, współczynniki dyfuzji, formalną swobodną energię Gibbsa reakcji transferu jonów oraz współczynnik podziału woda-1,2-dichloroetan. Opracowana procedura elektroanalityczna została zwalidowana i zastosowana do analizy próbek kilku rodzajów produktów spożywczych, m.in. piwa oraz suplementu diety dla sportowców. W celu finalnego potwierdzenia jej dokładności przeprowadzono międzylaboratoryjne eksperymenty z wykorzystaniem referencyjnych technik chromatograficznych, czyli HPLC-DAD oraz GC–MS. Opracowane metody analityczne zostały zoptymalizowane, zwalidowane, a wszystkie analizy wykonali naukowcy z Wydziału Chemii UJ.
Artykuł jest dostępny tutaj. Badania prowadzono w ramach grantu „Opus 23” 2022/45/B/ST4/0218 Narodowego Centrum Nauki realizowanego na Wydziale Chemii UŁ.
Źródło: Wydział Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie
Czytaj także: Metagenomika − kluczowe narzędzie do badania drobnoustrojów