Reklama

Wyszukaj w serwisie

Czy jest nam potrzebna kontrola żywności? Rola i znaczenie analityki

Skażenie żywności mikotoksynami może wywołać zarówno objawy ostre, jak i chroniczne, związane z tworzeniem różnego rodzaju nowotworów, występowaniem toksycznej aleukii pokarmowej (ATA), a także występujące incydenty krwotoczne, nefropatie, choroby wątroby. Mikotoksyny mają działanie cytotoksyczne, głównie nefrotoksyczne i hepatotoksyczne, ale także immunotoksyczne, jak i genotoksyczne, a zearalenon charakteryzuje się silną aktywnością estrogeniczną. Mikotoksyny są nie tylko bardzo różnorodne pod względem chemicznym, wykazują bardzo zróżnicowaną aktywność toksyczną, ale także występują w wielu różnych produktach spożywczych. Najczęściej znajdujemy je w zbożach i produktach zbożowych, orzechach, owocach, kukurydzy, winach, sokach owocowych, suszonych owocach, kawie, mleku. Wg ocen FAO (ang. Food and Agriculture Organization) ocenia się, że globalnie około 25% rocznych zbiorów zanieczyszczonych jest mikotoksynami. Wysoka toksyczność i szerokie narażenie na mikotoksyny spowodowało, że w wielu krajach wdrożono regulacje prawne dotyczące dopuszczalnych stężeń tych metabolitów w różnych matrycach. W roku 2001 ustalono maksymalne poziomy dla AFs, OTA i PAT (EU Regulation 466/2001, EC 2001), w roku 2006 ustalono zarówno maksymalne dopuszczalne poziomy dla większości istotnych ekonomicznie toksyn ((EU regulation 1881/2006), jak i metod pobierania próbek i analizy [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy