Biochemiczna identyfikacja pałeczek z rodzaju Serratia

TITLE: Biochemical identification of the rods of the genus Serratia
STRESZCZENIE: Rodzaj Serratia to pałeczki znane nam już od 1819 roku. Są one oportunistycznymi patogenami człowieka wywołującymi choroby u osób z obniżoną odpornością. Bakterie należące do rodzaju Serratia charakteryzują się produkcją trzech enzymów zewnątrzkomórkowych: deoksyrybonukleazy, lipazy i żelatynazy z wyjątkiem gatunku S. fonticola. Selektywną izolację i wstępną identyfikację bakterii Serratia sp. umożliwiają podłoża DTC, DNAse, CT, SD i podłoże minimalne z dodatkiem mezo-erytritolu. Identyfikację klinicznych izolatów bakteryjnych z rodzaju Serratia umożliwiają testy biochemiczne określające zdolność do produkcji indolu, dekarboksylacji lizyny i ornityny, wykorzystywania malonianu, sorbitolu i arabinozy jako jedynego źródła węgla i wytwarzania czerwonego barwnika.
SŁOWA KLUCZOWE: Serratia sp., biochemiczna identyfikacja, podłoża mikrobiologiczne
SUMMARY: The genus Serratia are rods that have been known since 1819. They are [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!