Wyszukaj w serwisie

Biochemiczna identyfikacja pałeczek z rodzaju Serratia

LAB_1_21_Gabriela_Cieniuch_IDENTYFIKACJA_PALECZEK_SERRATIA_iStock-943791918fot. iStock

TITLE: Biochemical identification of the rods of the genus Serratia

STRESZCZENIE: Rodzaj Serratia to pałeczki znane nam już od 1819 ro­ku. Są one oportunistycznymi patogenami człowieka wywołującymi choroby u osób z obniżoną odpornością. Bakterie należące do rodzaju Serratia charakteryzują się produkcją trzech enzymów zewnątrzkomórkowych: deoksyrybonukleazy, lipazy i żelatynazy z wyjątkiem gatunku S. fonticola. Selektywną izolację i wstępną identyfikację bakterii Serratia sp. umożliwiają podłoża DTC, DNAse, CT, SD i podłoże minimalne z dodatkiem mezo-erytritolu. Identyfikację klinicznych izolatów bakteryjnych z rodzaju Serratia umożliwiają testy biochemiczne określające zdolność do produkcji indolu, dekarboksylacji lizyny i ornityny, wykorzystywania malonianu, sorbitolu i arabinozy jako jedynego źródła węgla i wytwarzania czerwonego barwnika.

SŁOWA KLUCZOWE: Serratia sp., biochemiczna identyfikacja, podłoża mikrobiologiczne

SUMMARY: The genus Serratia are rods that have been known since 1819. They are opportunistic pathogens of humans caus...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją

Subskrypcja laboratorium360 to gwarancja wielu korzyści:

  • merytoryczne publikacje z zakresu organizacji i funkcjonowania laboratoriów, posegregowane w 10 przejrzystych kategorii tematycznych
  • strefa wideo z wystąpieniami cenionych ekspertów z branży
  • wydania 'Laboratorium - Przeglądu Ogólnopolskiego' w wersji online
  • porównywarka produktów, dzięki której dobierzesz najlepsze wyposażenie dla Twojej placówki
  • wywiady z uznanymi praktykami i ekspertami
  • kalendarium najważniejszych wydarzeń w branży
Wykup dostęp

Logowanie

Poznaj nasze serwisy