Bakterie z rodzaju Erwinia sp. jako patogeny roślin

Infekcje bakteryjne roślin niosą za sobą poważne straty w uprawach, a co za tym idzie − również w plonach, przez co wpływają bezpośrednio na ludzi zarówno gospodarczo, jak i konsumencko.
TITLE: Bacteria of the genus Erwinia sp. as a plant pathogen
STRESZCZENIE: Bakterie mają duży wpływ na otoczenie, w którym żyją. Wśród wielu bakterii środowiskowych odnajdujemy także takie, które zasiedlają rośliny i mogą powodować ich choroby. Bakteriozy to choroby bakteryjne roślin, a ich objawy mogą dotyczyć: liści, kwiatów, owoców czy też pędów i korzeni. Jedne z bakterii fitopatogennych to bakterie z rodzaju Erwinia. U bakterii fitopatogennych z rodzaju Erwinia sp. najczęściej występującymi czynnikami wirulencji są: lipopolisacharydy, toksyny, egzopolisacharydy czy też enzymy zewnątrzkomórkowe. Erwinia amylovora jest czynnikiem etiologicznym zarazy ogniowej. E. rhapontici powoduje proces gnilny tkanek roślin. Zagrożeniem dla hodowli roślin strączkowych i pasz może być E. persicina.
[...]którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!